Despre Oradea 2018-05-14T14:20:43+00:00

Despre Oradea

Oradea, municipiul reşedinţă de judeţ al Bihorului, este unul dintre importantele centre economice, sociale şi culturale din NV României, păstrându-şi aceste caracteristici de-a lungul istoriei. Situat pe malurile râului Crişul Repede, râu care desparte oraşul în aproape două jumătăţi egale, el este poarta de legătură cu lumea central-europeană şi vest-europeană. Aflat la aproximativ 10 km de Borş, cel mai mare punct de frontiera la graniţa de vest, municipiul Oradea se află pe locul al zecelea ca mărime între oraşele României.

Puteți vizita in Oradea:

Muzeul Ţării Crişurilor

Este unul din marile complexe muzeale ale României. Această unitate cultural-ştiinţifică deţine peste 300.000 de exponate vizibile şi active, însă în „custodia” sa se găsesc peste 900.000 unităţi de evidenţă, care formează un patrimoniu cultural şi intercultural de o valoare spirituală şi materială inestimabilă. El funcţioneză cu patru secţii (ştiinţe naturale, istorie, etnografie, artă) şi trei filiale: Muzeul memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul memorial „Ady Endre” şi Casa memorială „Aurel Lazăr”.

https://mtariicrisurilor.ro/

Teatrul Regina Maria

TEATRUL DE STAT domină cu impozanţa sa Piaţa Ferdinand. Aflată în centrul unui veritabil muzeu de arhitectură, această clădire în stil eclectic se impune printr-o realizare de excepţie. Construcţia, atât de mult dorită de municipalitatea acelor vremuri, a fost încredinţată renumitei firme de construcţii din Viena „Fellner şi Helmer”. Un cunoscător de artă poate admira pe faţade elemente decorative neoclasice, neorenascentiste, iar în interior predominanţa stilului neobaroc.

http://teatrulreginamaria.ro/

Cetatea Oradiei

Având o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradiei are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru municipiul de pe malurile Crișului Repede ci și pentru regiunea de vest a României și, în sens mai larg, pentru spațiul central-est european. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, poveștile şi legendele existente în legătură cu anumite evenimente care i-au marcat existența, concurează împreună în a-i da o notă de atractivitate și de originalitate râvnită de numeroase alte monumente.
Cetatea Oradea, se constituie într-un punct reper atât pentru evoluţia urbană a acestei zone, cât şi pentru istoria sa.

Palatul “Vulturul Negru”

COMPLEXUL VULTURUL NEGRU este poate cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania, dacă ne referim la stilul constructiv secession. Construcţia sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru”, demarează în anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar în luna decembrie 1908 construcţia era deja finalizată.

Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticla, element care-l singularizeaza in contextul arhitecturii secession din tara noastra si totodata atrage atentia turistilor.

Gradina Zoologică

Situată în partea de sud-vest a municipiului Oradea, Grădina Zoologică Oradea are un habitat dintre cele mai propice, aflându-se sub un pod vegetal format din peste 40 de specii de copaci, arborii seculari reprezentând 20% din flora de aici. Grădina Zoologică din Oradea datează din anul 1960 când au fost aduse primele animale, dar pentru publicul larg a fost deschisă în anul 1962 si apoi extisa si modernizata intre 2010 si 2013.

http://zooradea.ro/

Pentru mai multe informații despre Oradea puteti accesa site-ul http://oradea.travel/.